povijest

Povijest ultrazvuka

Povijest ultrazvuka je jako duga, počevši krajem osamnajstog stolječa. Ultrazvučno čišćenje razvijeno je oko 1950. godine, ali zanimalo nas je odgovoriti na pitanje povijesti, kako je sve počelo.

Povijest ultrazvuka i prva otkrića

Nakon pregledavanja različitih izvora, možemo započeti već u 6. stoljeću pr. U to vrijeme Pitagora je napisao matematička svojstva na teoriji gudačkih instrumenata i akustike – znanosti o zvuku.

Otprilike dva tisućljeća kasnije, 1794. Lazzaro Spallanzani otkrio je eholokaciju šišmiša. Pokazao je da šišmiši mogu loviti i kretati se nečujnim zvukom, ne vidom.

1880 godine braća Jacques i Pierre Curie unaprijedili su svoje znanje o piroelektričnosti. To je električni potencijal koji stvara materijal kao odgovor na promjenu temperature. Otkrili su piezoelektrični efekt, koji je bio znanstvena osnova prvog pretvarača koji je generirao i otkrio ultrazvučne valove u zraku i vodi.

20. stoljeće i tehnologija

Tijekom 1. svjetskog rata 1917 Paul Langevin primijenio je ultrazvučnu tehnologiju za otkrivanje podmornica. Nakon toga, tu tehnologiju preradili za različite namjene. Iz medicinske, farmaceutske, vojne i opće industrije počeli su koristiti i razvijati ultrazvučnu tehnologiju.

povijest ultrazvuka

Mnogo različitih industrija ima koristi od svakodnevnog napretka ultrazvučne tehnologije. Ultrazvučni uređaji mogu otkrivati ​​predmete, mjeriti udaljenosti, dubinski ih čistiti, pomažu u proizvodnji i poboljšavaju medicinsku njegu i liječenje. Upotrebe nastavljaju rasti kako je napredovao u proizvodnji ultrazvučnih komponenata, često pružajući manje invazivnu i jeftiniju alternativu.

Zanimljiva i popularna primjena ultrazvučnog dometa bila je polaroid kamera. Ta se tehnologija smatrala osnovom raznih ultrazvučnih proizvoda.

Ultrazvučno čišćenje i povijest

Teško je pronaći točno kada je ultrazvuk primijenjen na tehnologiju čišćenja. No, oko 1950-ih prve tvrtke u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji razvile su neke od prvih ultrazvučnih kada za čišćenje u našoj povijesti.

Prvi jeftini kućanski uređaji pojavili su se na tržištu oko 1970. godine. Češća primjena ovog postupka bila je sterilizacija medicinske opreme, čišćenje nakita, dekontaminacija radioaktivne opreme, ribanje preciznih metalnih dijelova i tako dalje. Od 1990-ih ultrazvučna tehnologija se sve brže razvija. Suvremeni ultrazvučni sustavi mogu s više preciznosti očistiti dijelove na širem rasponu frekvencija. Na takvim aparatima možete odabrati frekvencije za agresivno čišćenje i osjetljive dijelove koji trebaju nježno čišćenje.

Ultrazvučno čišćenje danas

ultrazvuk

Danas, ultrazvuk je široko korišten u medicini, stomatologiji, ginekologiji, kardiologiji, kao i u industriji za čišćenje i inspekciju materijala. Tehnologija ultrazvuka neprestano napreduje, donoseći nove mogućnosti i primjene u različitim područjima.

logo aSONIC

Našu ponudu

Auto Moto

Industrijsko ČiŠĆenje

Medicina tattoo

Čišćenje stomatoloških instrumenata

Čišćenje voća
i povrća

Čišćenje četkica za šminkanje

Kako očistiti dječje igračke

Čistimo i Obnavljamo

Čišćenje

Više stvari bi trebalo sačuvati i očistiti umjesto da ih zamjenjujemo sa novima. Želimo vam pružiti najbolju opciju za vaše kućno ili radno okruženje.

Briga o kupcima

Nudimo punu podršku i znanje o ultrazvučnom čišćenju. Uvijek smo spremni poboljšati vaš rad i pomoći vam da radite učinkovitije nego ikad.

Razvoj

Naš je fokus slušati svoje kupce, razumjeti njihove potrebe i ponuditi iznimnu razinu ultrazvučnog čišćenja različitih veličina i opcija.